WORK

Kunstlerhaus
Stuttgart, Germany

More info +

Since its formation in 1978 within a former luggage factory, the Künstlerhaus Stuttgart has been a space for artistic production and exchange. To coincide with its fortieth jubilee, MATHESON WHITELEY and furniture designer Simon Jones were commissioned redevelop the public spaces of the gallery opening up the institution to the wider community.

The proposal has three objectives: Firstly, to re-establish a direct main entry from the street and restore vital connections between studio, exhibition and workshop spaces. Secondly, to address the changing nature of creative work, providing visitors and audiences with a new type of space for meeting and working. And finally, to create a new bar and gastronomy, providing a social space and meeting point with regular concerts, events and performances. The project reflects upon the history and spirit of Künstlerhaus Stuttgart, identifying ways in which the founding roles and ambitions of the institution can inform the present moment.

Program: Galleries and museums; Client: City of Stuttgart; Location: Stuttgart; Status: Completion 2018; Images: Matheson Whiteley, Simon Jones Studio

Orange Street Project
London, UK

More info +

The original building is a 1960s brick structure with a central lightwell. It lies on a corner site between the Grade-II listed Burberry Building— recently revitalised by the arrival of Dover Street Market—and the Harold Pinter Theater. Over time the building has been subject to a number of unsympathetic revisions and alterations, creating a confused appearance. The redevelopment project works to restore the volumetric clarity of the original structure.

Externally, the facade is refreshed and unified with a through-render. A tonal change at ground level defines a socle, continuous with the adjacent Burberry Building. A new bronze-framed entrance provides a sense of address, and connects to a terrazzo-lined lobby and new central stair.

Internally, workspaces have been refurbished and unified with energy efficient lighting and services. The existing stair to the rooftop is reconfigured, improving access to a South-facing roof terrace.

Program: Commercial; Client: Private; Location: London; Status: Invited competition 2016, Completion 2017; Images: Maris Mezulis

Enfield Housing
London, UK

More info +

Despite the vast range of housing types invented in the 20th Century, small-scale terraced buildings with shared party walls have proved most adaptable to changes in use and lifestyle.

For this small, low-cost residentail development in North London, we propose a network of eight highly adaptable houses grouped together to form three distinct shared common spaces: an entrance an amenity, a sunny south-facing communal space and a smaller vegetable garden.

This sensitive arrangement of housing could be be applied to other sites, providing the flexibility and adaptability of traditional terrace housing with the genuine communal and shared qualities of a London mews.

Program: Housing; Client: Naked House; Location: London; Status: Invited competition 2017; Images: Matheson Whiteley

North
London, UK

More info +

North redevelops the ground floor of a commercial building in Clerkenwell to create a new studio for a highly regarded design agency. At first glance, the base-building appears to date from the 1960’s. However, the process of removing existing internal walls and linings revealed a much older warehouse space and adjacent infilled light-court, originally constructed in 1877.

The main volume is reconfigured as a single, collaborative workspace and derives its character from fabric of the original building which is repaired and exposed. Support spaces are defined at either end by two floor-to-ceiling steel frames. These are partially infilled with patterned laminated glass sheets to provide, privacy from the street at one end, and a partially-enclosed meeting room at the other.

A series of bespoke joinery items sub-divide the space, encouraging movement and staff collaboration by centralising common resources such as printers and review spaces. The top-lit lightwell provides areas for social gathering. New softwood wall linings integrate storage and the existing roof-lights are motorised to provide natural ventilation and comfort.

Program: Artist studio; Client: North; Location: London; Status: Completed 2017; Images: Maris Mezulis

Valentinskamp
Hamburg, Germany

More info +

Program: Facade and public realm, commercial; Client: Colony NorthStar; Location: Hamburg, Germany; Status: Phase 1 completed; Images: Mathew Winter, Matheson Whiteley

Wrong House
London, UK

More info +

Wrong House is the extension to a semi-detached Victorian townhouse within the Victoria Park Conservation Area in East London. The proportions, materials and detailing of the project are developed to form an appropriate setting for Edward Charles Hakewill’s Grade II Gothic revival church, St John of Jerusalem (1848) which lies immediately to the West.

The project provides a workshop and ensuite bedroom within a wedge shaped volume derived from the unusual geometry of the site. The new facade is set back from the street and follows the curve of Lauriston Road. This creates a subservient relationship with the original house, while at the same time establishing an independent identity within the wider context.

Program: Artist studio; Client: Withheld; Location: London; Status: Completed 2017; Images: Maris Mezulis