Mackintosh Studios

Mackintosh Studios
Homerton, London

Mackintosh Studios adapts a typical mixed-use ground floor space to create three new artist studios. The original ten-storey building is located on a complex site adjacent to Homerton overground station, at the south-facing end of a narrow industrial mews. It was completed in the early 2000s, but the large ground floor commercial space was never let due to poor foot traffic.

A group of artists formed a consortium to acquire this empty space, attracted by its obvious qualities: the vast interior expanse, good daylight and generous floor to ceiling heights.

New party walls were introduced to subdivide the space, along with a complex system of temporary propping which supported the apartments overhead. Existing concrete structural mezzanine floors were cut back to form double-height spaces.

Within the studios, shopfront glazing has been partially enclosed for privacy while retaining high-level clerestory daylighting. New power-floated concrete floors, along with gallery-quality lighting and art walls were introduced to provide a robust working environment. Through careful dialogue, each studio developed a specific layout, language and character, which reflect the working methods and personalities of the individual artists. Particular attention was given to integrating the existing network of building services, giving them a retroactive logic within the new design.

The final materials and finishes work to establish a sense of integrity in relation to the original space, maintaining an ambiguity about what was original and what is new.

Beyond its immediate value to the artists, the project has a prototypical quality. The loss of space for artists and designers due to gentrification is a particularly acute problem in East London. By successfully delivering high quality artist studios within a typical commercial development, Mackintosh Studios argues that this loss is neither inevitable, nor a necessary by-product of gentrification.

Rather, it suggests that – given a different set of design criteria – standard approaches to financing, procurement and construction could be used to deliver a much broader and more nuanced range of activities within the contemporary city.

Client: David Noonan, Michael Raedecker, Goshka Macuga, Charles Avery
Location: Homerton, London
Status: Completed 2016
Photography: Maris Mezulis